Acer Liquid Metal teszt – folyóvá szelidülve

Szerző:

Egy újabb androidos készülék került nálunk górcső alá, méghozzá az Acer egykori zászlóshajójának utódja, az S120. Örültem, hogy én lettem felkérve a tesztelésre, hiszen a készülékem az Liquid Metal apukája, a sima Liquid. A maga idejében az előd még igen erős, jól összerakott készüléknek számított, de sajnos a frissítések terén a gyártó helyett inkább csak a Modaco fóruma foglalkozott, na de ez már csak a múlt, mert hátha a Liquid Metal nagyobb supportot kap.

 

A készüléket szerencsére most dobozolva kaptam, minden gyári tartozékkal együtt. Még a doboz kialakítása is emgegyezik az S100-al, ugyan olyan kis kocka, kihajthatós megoldást készítettek, mint régen. Dizájnt tekintve sem lett rosszul eltalálva, de nem is ez a lényeg, hanem maga a tartalma. Nos, a dobozban legfelül megtalálható a készülék, alatta a leírások, illetve kihajtva pedig a tartozékok, melyek egész gazdagra sikeredtek, ugyanis megtalálható benne egy hálózati töltő micro-usb csatlakozóval, headset, egy 2 gigás micro-SDHC kártya, és aminek nagyon örültem, egy kiváló minőségű tok. Ennél több csak akkor lehetett volna, ha kapunk mellé autós szettet meg dokkolót, de a tok mindenképpen pozitívum.

Maga a készülék egyébként 115 x 63 x 13,5 milliméteres és 135 grammot nyom. Külsőre igen nagy hasonlóságot mutat (szemből) az előddel. Alul az érintőgombok kiosztása ugyan az (home, keresés, vissza, menü), valamint a hardvergombok is hasonlóan helyezkednek el. Szemből nézve alul vannak a korábban említett 4 érintés érzékeny gomb, a képernyő felett a márkajelzés, illetve a felett pedig a hangszóró. Tőle jobb oldalra helyezkednek el a különféle érzékelők. A kijelző felülete egyébként domború, de sajnos csak az üveg, az alatta lévő LCD panel nem. Emiatt kicsit mélyen ül a kijelző, ami az elején kicsit zavaró volt. A másik probléma vele pedig az, hogy így az érintőpanel, és a kijelző között elég nagy tér van, aminek hatására a kijelzőt kopogtatva olyan, mintha nem is üveg, hanem valami gyengébb plexilap lenne.

 

Hátoldala középen egy rozsdamentes acélból kivágott, szépen ívelt lemez. Sajnos az íves kialakításnak köszönhetően asztalra téve oldalirányba erősen billeg, így gépeléshez mindenképpen kézbe kell fogni.
Felül található meg az 5 megapixeles kamera tőle jobbra pedig a ledes villanó, alul pedig a kihangosító hangszórója.

 

A készülék jobb oldalán felül találhatóak a hangerő gombok, melyek fényképezésnél a zoom szerepét töltik be, valamit alul a fényképező expo gombja. Sajnos ez szerintem túl nagyra sikeredett, mivel eléggé kiáll a készülék oldalából, sokat rontva az összképen. Jobb oldalon semmi nincs, teljesen üres.

 

Felül helyezkedik ela készülék bekapcsoló gombja. Ez az elődnél, az S100-nál bal oldalra került, ahol tökéletesen kézre állt, így ahogy a kezemben volt, az ujjammal rögtön, könnyedén le tudtam zárni a képernyőt. Sajnos itt ez megszűnik, maradhatott volna az apuka megoldása. Szintén felül található a 3,5 mm-es jack csatlakozó. A teteje és az alja egyaránt króm borítást kapott, és a hátlaphoz hasonlóan fémből van, ám felül a krómozás alatt található 3 értesítési ikon (nem fogadott hívás, üzenet, töltés) melyek csak akkor tűnnek fel, ha valamilyen oknál fogva el kezdenek villogni. Alul csupán a micro-USB csatlakozója található.

 

Bekapcsolás után a rendszer egész gyorsan feláll. Ebben jobb, mint az elődje. Miután minden szükséges adatot bepötyögtünk, az Acer saját felhasználói felülete fogad minket. Számomra ez nem annyira tetszetős, kevésbé testreszabható. Szerencsére a beállítások alatt lehetőségünk van átváltani az alap androidos felületre, de előtte nézzük meg, milyen az Acer Breeze UI.

A képernyőzár a hagyományos Android felületen ugyebár egy jobbra elhúzható kis lakat. Az Acer Breezenél ez úgy néz ki, mintha a képernyőnkön egy kis fólia vagy lap lenne, melynek a sarka a levegőben van, és lebeg. Ezt elkapva kell felhúzni keresztbe, mintha lapoznánk. A lezárt képernyő egyébként nincsen teljesen lezárva. Jobbra-balra lapozhatunk benne, előhozva a nem fogadott hívásokat, olvasatlan üzeneteket, időjárást, naptárbejegyzéseket és zenét. Lehetőségünk van egyéb widgeteket is kirakni ide. Menü gomb viszont itt nincsen, így programokat elindítani nem tudunk, valamint az alul lévő érintés érzékeny gombos sem működnek.

Miután feloldottuk a képernyőzárat, már minden elérhető. Az első szembetűnő változás, hogy itt nincsen felső taskbar, hanem minden alulra került. Ha meg szeretnénk nyitni, egyszerűen rábökünk a kívánt részre, és egy kis ablak felnyílik. Itt gyakorlatilag majdnem minden beállítást elérhetünk, ha oldalra húzzuk rajta az ujjunkat. Állíthatjuk a vezeték nélküli kapcsolatokat, akkuhasználatot, megnézhetjük az értesítéseket, valamint állíthatunk az órán és az ébresztőn.

Maga a today felület viszont nem nagyon babrálható. Az alapképernyő a középső, itt van a dátum és az idő kijelzése. Baloldalt az utoljára megnyitott alkalmazásokról kapunk egy kicsinyített képek, jobb oldalt pedig a multimédia tartalmakat érhetjük el.

 

A képernyő alsó részén az Acer szerinti 8, leggyakrabban használt, vagy legfontosabb alkalmazásoknak vannak a gyorsbillentyűi (híváslista, telefonkönyv, üzenetek, naptár, market, google maps, socialjogger, böngésző). Ezek nem változtathatóak. Ha ezt a panelt felhúzzuk, akkor érjük el a többi alkalmazásunkat, melyek horizontálisan vannak elrendezve, tehát oldalra lapozgatva érjük el őket.

Programokat tekintve néhány kivétellel az alap Androidos dolgokat kapjuk, a megszokott felhasználói felülettel ellátva. Ám van néhány alkalmazás, amivel a gyártó próbálja kicsit feldobni a nagyérdeműt. Ezek közül nem sokat használtam, hiszen mindegyiknek van számomra kedvesebb alternatívája vagy elérjük a taskbarról (ez persze szubjektív), ám volt egy program, ami elnyerte a tetszésemet. Ez a SocialJogger. Ez a program képes kezelni a legelterjedtebb közösségi hálózatokat (twitter, facebook stb). Jobb oldalt egy virtuális görgő, vagy potméter szerűséget találunk, mellette pedig időrendi sorrendben egymás alá rendezve a különféle eseményeket, bejegyzéseket. A görgőt föl-le mozgatva tudjuk tekerni őket. Kicsit hasonló, mint az Xperia esetében a Time Scape.

Ahhoz képest, hogy a készülékben csak egy 800 megahertzes Qualcomm MSM7230 processzor dobog (45 nanométeres csíkszélesség, ARMv7 architektúra), melynek a munkáját egy Andreno 205-ös grafikus chip segíti. A 800 MHz ellenére ez a chip igencsak tisztelettudóan teszi a munkáját, erős multimédiás képességekkel lehetne felruházni, melyeket gond nélkül vinne. Ezt bizonyítja a Quadrantal készített benchmark tesztje is, aminek eredménye 1233 pont lett (gyári rommal, melyhez azóta érkezett frissítés, csak lusta voltam feltenni rá). Ez az 1233 eredmény 200 ponttal több, mint a Samsung Galaxy Tab eredménye, melyben 1 GHz-es a processzor (szintén gyári rom esetében). Nem is volt panaszom akadozásra vagy fagyásra, mindig tette a dolgát azonnal. Mindemellett még megtalálható benne 512 MB RAM és ugyancsak ennyi ROM.

Multimédia részről számomra nem nyújtott semmi különlegeset. Annak ellenére, hogy a dobozon, meg a készülék rozsdamentes fenekén is ott figyel a Dolby Mobile felirat, mégsem olyan jó, mint az elsőre elvárná az ember. A DM rendszernek az a lényege, hogy szép teret ad a zenének, ezzel sokkal szebb hangzást biztosítva. Akarom mondani, szép teret adna, ha ezt megfelelően megcsinálta volna az Acer az optimalizálás, vagy hangakármizés folyamatánál. Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, meg is kapja a terét a kedvenc zenénk. A probléma csak az, hogy úgy szól, mintha a szépen felállított hangrendszerünk egy fürdőszobában lenne zárt ajtó mögött, mi pedig a fürdőkádban összegubózva várnánk közben a földrengés végét. Na jó azért ennyire nem szörnyű a helyzet, de talán ez szemlélteti a legjobban a véleményemet róla. Nekem jobban bejött, ha kikapcsoltam. Kihangosítva elég dobozhangja van. A hátulján lévő hangszóró azt hiszem nem erre lett kitalálva.

 

Fényképezője 5 megapixeles, és kapott szerencsére mobilfényt is mellé. A képek beállítási lehetőségei igen szegényesek. Nem sok dolgot babrálhatunk rajta. A képek minősége is elmarad az elődtől, és inkább az Acer Stream képességeihez hasonlít, vagy még annál is rosszabb. Mérete szép nagy a fotóknak, de nagyban megnézve elmosódott, élettelen az, amit látunk. Makró módban már kicsit jobb a helyzet, arra még egész türhetően használható. Sajnos az éjszakai fotózás kiment a fejemből, így erről nem tudok mit mondani, kövezzetek meg érte, állom a saratSmile. A lenti tesztképek sorrendje a következő: alap fotó, zoomolt fotó, és végül két darab makró.

Videó tekintetében már némileg jobb a helyzet, de az is élettelennek hat. Na mindegy, legalább nem szaggat, folyamatos a felvétel.

Böngészője a Froyo lévén támogatja a flash tartalmak megjelenítését. Szép gyorsan behozza az oldalakat, nem lehet rá panasz. Alap androidos böngésző, melyet már mindenki ismer, nem okoz fejfájást a felhasználójának

GPS gyorsan talál jelet, meg is tartja azt. Pontossága már kicsit rosszabb. Belváros külső részénél már néha-néha elcikázott a vonalacska, de annyira nem, hogy eltévessze, melyik úton, és merre tartok, így szerencsére nem kezdett újratervezésbe egyszer sem. Készítettem is róla egy tracklogot.

Akkumulátora 1500 mAh-es, mely egész jól szerepelt. Átlagos használat mellett, folyamatos 3G kapcsolattal, wifi és GPS használattal együtt két napig bírta, ami ma már sajnos jónak számít (bezzeg régen, a jó öreg 5110, ami elment majdnem egy hetet is egy töltéssel… na mindegy). A készülék nem nagyon melegedett, mely szintén jónak számít, így e téren mindenképpen jó jegyet kap.

 

(A képernyőmentésekért elnézést kérek, hogy most csak fotóra futotta, de a számítógépem komoly lelki válságban szenved, és boldog, ha elindul. Sajnos a drivereket nem akarta felrakni, hiába szedtem le a legfrissebbeket az Acer oldaláról, és hiába kapta meg a legfrissebb SDK-t. Rootolni meg nem szerettem volna, nehogy a végén perkálni kelljen:))

 

Összességében egy erősebb középkategóriás készülékről beszélhetünk, melynek az ára viszont kicsit kövérre sikeredett. Ennyi pénznél inkább hozzácsapok még egy kicsit, és valami komolyabbra beruházok, vagy ha elg a középkategória, akkor találunk kedvezőbb árfekvésű készüléket.

Aki kedvet kap ennek megvételére, az megteheti a tesztkészülékünket is biztosító speedshop.hua1-ban bruttó 109.990 magyar valutáért.

2-multimedia3
5-techorult3
4-uzletifelh3
3-kezdofelh4
1-ar-ertek3

 

PDA Fan Club

Vélemény, hozzászólás?