Hogyan készítsünk 3D-s 360 fokos panorámaképeket Samsung Gear VR-hez?

Szerző:

kiskepRögzíthető lett a bennünket körülölelő világ gömbpanorámás fénykép formájában, szétnézhetünk benne és minden történést újra átélhetünk segítségével. A 360 fokos panorámaképek különleges élménnyel ajándékozzák meg készítőjüket. Egyetlen hiányosságuk, hogy a harmadik dimenziót, a mélységet nem jelenítik meg. Cikkemben útmutatót adok, hogyan lehet térbelivé alakítani a bennünket „körülölelő” 360 fokos képeket.

A telefonom kijelzőjén nézett gömbpanoráma nem ragad annyira magával, mint a VR szemüvegben való megtekintés. A fejünkre tett VR sisak behelyez bennünket a történések közepébe, újra átélhetjük élményeinket segítségével. A térhatás eléréséhez az optikai tengelyre merőlegesen kell eltolnunk a kamerát és két képet készíteni, ami a bal és jobb szem távolságát modellezi. Ehhez a művelethez barkácsoltam egy sztereó sínt, amelyen a kamerát tologatva szabályozott távolságokon tudok exponálni.

 sin

Legegyszerűbb módja a gömbpanoráma kép készítésének, ha speciális kamerát használunk, ami már alapból ebben a formátumban fotóz. Aki nem rendelkezik 360-as kamerával, az normál fényképezőgéppel is fotózhat. A felvétel előtt a kép oldalarányát át kell állítani 1:1-re, és így elkészíteni a nézeti képeket. A könnyebb megoldást választottam, a Samsung Gear 360-nal fotóztam le a témát, így azonnal hozzájutottam a 360 fokos képekhez. A bal és jobb kép a kiinduló alap a 3D-s 360 fokos kép elkészítéséhez, ezeket kell átalakítani a megfelelő formátumra.

ketkamera

A Samsung Gear kamerával equirectangular (hengervetület) módban fotózhatunk, sajnos a Gear VR szemüveg nem tudja a két képet egymás mellé rakni és 3D-s 360 fotóvá alakítani. Speciálisan elrendezett hosszúkás képbe kell beágyaznunk a bal és a jobb szem által látott információt. Ehhez át kell konvertálnunk a Gear kamera által készített hengervetületi fotókat, kétszer 6 darab kocka nézeti (fent, lent, jobb, bal, elöl, hátul) képpé. Ezeket a megfelelő sorrendben egymás mellé illesztjük egy képmanipuláló szoftverrel és el is készült a kép. Így néz ki a 3D gömbpanorámás fotográfia, amit a Gear VR szemüveg rak össze térélménnyé.

foter

Ennek felbontása elég magas (18432×1536 pixel), ami garantálja a jó minőséget. A 3D gömbpanoráma kép elkészítéséhez szükséges lépéseket videóban foglaltam össze, amelyben láthatjátok a sztereó sín elkészítését, a fotózást, és a szükséges szoftverek linkjeit is.

Elsőre bonyolultnak tűnhet  a dolog, de a videó segítségével és egy kis gyakorlással szintet ugorhatunk élményeink megőrzésében.

1 hozzászólás a cikkhez

  1. PDA Fan Club szerint:

    Hogyan készítsünk 3D-s 360 fokos panorámaképeket Samsung Gear VR-hez? https://t.co/1DjN0dF7DG

Vélemény, hozzászólás?