LG 43UH7507 TV teszt – Sok-sok pixel

Szerző:

televizor-led-43-lg-43uh7507-uhd-smart-tv-406243Az utóbbi pár évben nem volt rám jellemző, hogy sokat ültem volna a TV előtt, inkább a monitor előtt gubbasztok. De az LG jóvoltából most egy kicsit megszakítottam ezt a hagyományt és egy bő hétig teszteltem az új TV-jüket. És meg kell, hogy mondjam, elég jó munkát végeztek.

.

.

.

Külső

Nem jellemző rám, hogy TV-ket tesztelnék, de azért ott motoszkált bennem a kis ördög, hogy milyen lehet egy vadonatúj 4K-s darab.Lassan már korosnak számító 37 colos Samsung TV-met – ami még csak HD ready felbontással rendelkezik – gyorsan leszereltem a falról és helyére feltettem eme szépséget. Fizikai méreteit tekintve majdnem egyforma volt a két készülék, apró különbség, hogy az LG 43 colos panelt kapott. Most így utólag jöttem rá, hogy még a 43 col se volt túl nagy, simán el tudtam volna viselni az eggyel nagyobb modellt is. Talán majd legközelebb. 🙂

Vessünk egy gyors pillantást a szerkezetre kívülről is. Nyilvánvalóan egy TV esetében az előlap szinte teljes felületét maga az LCD panel fogja kitölteni. Ebben az esetben se történt ez másként. A fekete panel szinte a széléig kiér, alul pedig egy LG logó virított szépen, visszafogottan. A készülék hátulja teljesen fehér színű lett. Nem mintha ez sokat számítana, mert a fal felől senki sem nézi.

A csatlakozók egy része a fal felé néz, itt találhatjuk az antenna bemeneteket, egy HDMI-t, és egy USB portot. A TV tartalmaz WIFI adaptert is, de kábelesek sincsenek hátrányban, mert hátul van egy hálózati csatlakozó is. Mellette az optikai audió kimenet. Pár régi RCA bemenet is megmaradt, ha esetleg még valakinek régebbi típusú videó magnója, esetleg kamerája lenne. A felhozatalból nem hiányozhat a 3.5 Jack dugó sem.

Oldalról beköthető még két HDMI kábel és USB csatlakozóból is kapunk még egyet. Fizetős műsorok dekódolásához egy CI+ slot is rendelkezésre áll.

Falra szerelt állapotban kissé meggyűlt a bajom a kábelezéssel, mert előnyösebb lett volna, ha lefelé néznek a csatlakozók, ezáltal könnyebben el lehetne vezeti őket. Szerencsére a táp kábel L alakban hajlított, így az nincs útban.

Távirányító nélkül persze nem TV a TV, ezért az LG egy kellemes, jól használható darabot mellékelt. A nagyjából minden távirányítón megtalálható gombokon kívül pár érdekességet is szereltek még rá a mérnökök. Az első ilyen dolog a közepén lévő görgető, illetve a négy irányú gomb, a második, hogy a vezérlőt mozgatva irányíthatjuk a virtuális kurzorunkat a képernyőn. Aki mostanában vásárolt TV-t, annak valószínűleg ez nem újdonság, nekem viszont az volt. Ettől függetlenül könnyen hozzá tudtam szokni.

.

Panel

A TV lelkét a 4K felbontású IPS panel adja. A 43 col-os vagyis 108 cm átmérőjű LCD-t Edge LED világítja meg. Ez egy átlag nézőnek természetesen sokat nem mond, de nem is ez a lényeges, inkább az, hogy a képe remek minőségű. A színek nincsenek túlhúzva, mindazonáltal kellemesen élénkek. Biztos bennem van a hiba, de 3 méterről nem vettem észre nagy különbséget a Full HD és 4K tartalom között, hiába néztem végig egy két órás 4K-s filmet is. Valószínűleg a 4K előnye jobban kijönne egy legalább másfél méter vagy annál nagyobb panel esetén. Félreértés ne essék, mert tű éles a képe, talán egy kicsit túlságosan is.

.

Használat

Most hogy körbejártuk és megcsodáltuk kívülről a remekművet nézzük mennyire volt könnyű beépíteni a mindennapos életünkbe. Ezek az új TV-k már tudják a DVB-C-t vagyis a digitális kábeles adás fogását. Igazán nem volt sok dolgom a beállításokkal, elég volt csak végignyomogatni a SETUP wizard-ot és máris tudtam tévézni. WIFI segítségével hozzákapcsolódott az internethez és máris letöltötte a legújabb szoftver a rendszerhez.

LG43UH7507-IMG_0726 LG43UH7507-IMG_0727
LG43UH7507-IMG_0728 LG43UH7507-IMG_0729

Következett egy újraindítás és máris teljes pompájában csodálhattam a WEB OS 3.0-át, ugyanis ez is egy okos TV. Első találkozásom a WEB OS-el még a HP által gyártott tablet formájában történt sok sok évvel ezelőtt, amit később az LG felvásárolt. Azóta sokat fejlődött 🙂 Szerencsére nincs túlbonyolítva, így némi gyakorlással profi használókká válhatunk. Elsődlegesen van egy szép program kalauzunk, amivel a csatornák közt válthatunk. A legtöbb csatorna esetén látjuk az egész napos film kínálatot is, pápá régi teletex 🙂LG43UH7507-IMG_0721 Egy picit nekem zavaró volt, hogy lassan ment a lapozás és egyszerre csak 7 csatorna látszódott. Viszont az tetszett, hogy a virtuális kurzort rávittem a kis képre bal oldalt felül, majd egy klikk és máris nézhettem teljes pompájában a műsort. Ezen a TV-n azért már nem árt, ha az ember rendelkezik jó pár HD csatornával is. Nem mondom, hogy nézhetetlen a sima SD tartalom, de itt már nem az igazi.

A Home gomb megnyomásával kezdődik igazán a Smart érzés. Miközben fut az adás alul kis kártyákkal választhatunk a lehetőségek közül. Ezek többsége telepített program, de itt is megtaláljuk a beállításokat, program kalauzt és a média lejátszót is. Az LG Content Store-ban letölthetünk különböző programokat és játékokat.

LG43UH7507-IMG_0717 LG43UH7507-IMG_0724
LG43UH7507-IMG_0722 LG43UH7507-IMG_0740

A játékoknak nem sok értelmét láttam, elég bugyuták és nehezen játszhatóak voltak, de találtam egy-két igazán hasznos programot is. Ilyen például a Youtube, a Netflix vagy akár a Google maps. Utóbbi igazán élvezetes ekkora képernyőn. 🙂

LG43UH7507-IMG_0736 LG43UH7507-IMG_0723

A beépített média lejátszó, kép nézegető remekül tette a dolgát. Egyedüli problémát csak a számítógépről történő videók átjátszása okozott. Médiaszerverként állítottam be a gépet. Első körben meg is találta, majd indult is a lejátszás, aztán hirtelen megszakadt és többet nem látta az asztali gépet. Mindez WIFI-n keresztül történt. Youtube videó esetén nem szakadt meg a kapcsolat a külvilággal, pedig néztem rajta 4K tartalmat is. Lehetséges, hogy az asztali gépem hibája ez, mert nem sűrűn szoktam ilyen célra használni és a Windows 7 se egy mai telepítés rajta.

Van otthon egy kisebb számítógépem, ami media PC-ként üzemel és direktbe rá lett kötve a TV-re. Természetesen ezzel a TV-vel is kipróbáltam. A 4K felbontással nem volt gond, mert megjelenítette, de a filmek lejátszásánál már némi akadozásba belefutottam. No igen, már ráférne egy kis fejlesztés 🙂

Végezetül, ha belefáradtunk a mozizásba, akkor lehetőségünk van a világháló böngészésére is. Kissé ugyan fura a képernyőn lévő billentyűzet gombjainak eltalálása a távirányítóval, de gyorsan hozzá lehet szokni.

LG43UH7507-IMG_0733 LG43UH7507-IMG_0738

.

Végszó

Egy hátrányát tudnám felhozni a 4K-s TV-nek, az pedig a tartalom hiánya. Csupán elvétve lehet egy-egy filmet találni, de azok többsége is felkonvertált darab. A gyári Bluray lemezek se kaphatóak tömkelegével, ezáltal olyan nagy előnnyel még nem kecsegtet a Full HD-s társaihoz képest. Egyelőre a TV adások is csak Full HD felbontásig terjednek idehaza. Az LG 43UH7507 4K tv ára 240-250 ezer forint körül alakul, ami ugyan nem kevés, de teljesen elfogadható ebben a kategóriában.

.

Értékelés:

1-ar-ertek5

2-multimedia5

3-kezdofelh5

4-uzletifelh5

5-techorult5

 

 

Vélemény, hozzászólás?