LG W34UC98 monitor teszt – A hajlítás mestere

Szerző:

LG 34UC98A konkurens cég monitorai után örömmel vettem kezembe az LG hajlított monitorát is. Hatalmas dobozban érkezett a készülék, melyet azon nyomban be is üzemeltem. Ezek után jött az az érzés, hogy egy ilyen nekem is kell.

.

.

.

.
Külső

.

Sajnos az előd modellhez nem volt szerencsém, amit még 2014 végén mutatott be a gyártó, így csak a konkurenciához van viszonyítási alapom, de így is megállja a helyét.

34UC98-Thunderbolt-1600x800
Némi szerelgetést követően sikerült beüzemelnem. Elég volt a talpat összecsavarozni a monitorral, majd a kábeleket bedugni és máris volt kép rajta. Az igényes fém talp követi a monitor ívét és jól illik az összképbe.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kár, hogy a tartó kar csupán műanyagból van. Az előre-hátra döntésen túl még le-fel is lehet mozgatni a képernyőt. Ha ez nem tetszene, akkor fel is szerelhetjük a falra, ugyanis tartalmaz 10*10 cm-es VESA furatot.

.connectors1
Display port – HDMI átalakító segítségével kapcsoltam a gépemre, melyben egy régebbi ATI 6870-es videokártya lapul, de így is minden gond nélkül vitte a maximális felbontást. Az előlapi rész teljesen fekete színű, így nehéz megállapítani bekapcsolás előtt, hogy meddig terjed az IPS panel széle. A nevéből következően ez is egy 34 colos változat. A 24-27 colos Full HD monitorokhoz képest kissé szokatlan ez a felbontást, ugyanis a pixelek mérete jóval kisebb azoknál. Pár órás használat után hozzászokik a szemünk. A készülék hátulja fehér műanyagból készült. A csatlakozókból kapunk szinte mindent, mi szem szájnak ingere. Alapvetően a VGA csatlakozó ebből a szegmensből már hiányzik, azonban van két HDMI 2.0, egy Displayport 1.2 és két Thunderbold 2.0 port. Ezenkívül rádughatjuk a gépünk USB 3.0 portjára nyerve ezzel két további USB csatlakozót a monitor hátulján. Sok értelmét sajnos nem látom, mert elég nagy a monitor mérete, hogy alulról vagy felülről egy pendrive-ot vagy mobil winchestert dugdossunk rá. Billentyűzethez és egérhez jól jöhet, de ahhoz felesleges az USB 3.0. A két port közül az egyiket gyors töltésre is használhatjuk. 🙂 Természetesen rátettek egy 3.5 jack csatlakozót is.

.
Ezekben a monitorokba már nem építik be a tápegységet, így az valahol a kábel rengeteg közepén leledzik.

.

Panel

.

A monitor lelkét egy 34 colos AH_IPS típusú panel adja, mely enyhén hajlított és 178 fokos betekintési szöget kínál. A felbontása 3440*1440 pixel és mindezt 10 bites (8 bit + A-FRC) színmélységgel tudja (alpixelenként) megjeleníteni. Az sRGB színtér 99%-át képes lefedni a panel. Szürkéből szürkébe váltásnál 5 ms-os a válaszidő. A képernyő támogatja az AMD féle FreeSync technológiát, egy elég szűk 55-75 Hz közötti tartományban. Ezt sajnos a gyakorlatban nem tudtam kipróbálni a megfelelő videókártya hiánya miatt. Üzembe helyezés után részemről nem igényelt utólagos kalibrálást az eszköz, mert a gyári beállítások is megfelelőek voltak. A színek szépek és élénkek voltak, de ami igazán megfogott a tükröződésmentes panelben, az egyenletes tű éles kép. Betekintési szögeket tekintve se okozott csalódást a monitor.

IMG_07141

IMG_07131

.

Kezelés

.

A vezérlők mennyiségét nem vitték túlzásba, egyetlen egy darab joystick van a monitor alján, és ez bőven elég is. Bekapcsolás után választhatunk egy 4 állású menüből. Az alsó menüpont vagy hosszan nyomás kapcsolja ki a monitort. Jobbra találjuk a bemeneti jel választót, balra pedig a menüt. Itt szinte mindent beállíthatunk egyszerűen és logikusan. Lehetőségünk van egyszerre két bemenetről is fogadni a jelet, ezt egymás mellé teszi a monitor.

IMG_07071 IMG_06961 IMG_06981

.

Végszó

.

Alapvetően elégedett voltam a monitor minőségével. Szép volt a képe és tű éles. Rohannék is venni egyet, de nagy visszatartó erő a 300 ezer forintos ár. Talán, ha elterjedtebb lesz ez a kategória, akkor mérséklődni fognak az árak is.

.

Értékelés:

1-ar-ertek4

2-multimedia5

3-kezdofelh5

4-uzletifelh5

5-techorult5

.

Köszönjük az LG logo-nek, hogy lehetőséget biztosított ennek a remek monitornak a kipróbálására.

Vélemény, hozzászólás?