OnePlus One és CM12 – AndLoid

Szerző:

opoMegosztom veletek, hogy mi az amit a CyanogenMod kiadott, 12-es verzószám alatt a OnePlus One készülékre. Előre leszögezem, hogy ez egy határozottan nightly rom, azaz nem alkalmas napi használatra. Én mégis megpróbálok beleköltözni, ilyen célzattal.

Mindenek előtt kijelentem, hogy bármit is teszek a nyers Android 5.0-ás verziójával, egyelőre nyomába se ér egy 4.4.4-es kitkatnek. Egyrészt csomó speciális lehetőség még nem áll rendelkezésre – tapasztaltabbaknak: keretrendszer pl xposed – másrészt a Oneplus One gyári alkalmazásai és speciális beállítási lehetőségei sem érhetőek el itt.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141117200510

Indulás

A telepítés minden eddigivel megegyező. Feltelepítettem a TWRP – én ehhez szoktam – néven futó custom recovery-t, majd letöltön XDA-ról a CM12 romot, a hozzá tartozó Google Apps pakkot és a root-ot, ebben a sorrendben egyszerre egy kör alatt fel is teszem.

http://forum.xda-developers.com/oneplus-one/development/rom-cm12-daily-builds-gapps-t2937887

Természetesen készítettem biztonsági mentést – az utat többször bejártam már, oda vissza simán működik mindenféle komplikáció nélkül a backup és restore.

Felállt a rendszer

Recovery-ből durván 3 perc alatt a működő rendszerbe csöppenünk.

1

2

3

4

Alap desktop, értesítési sáv lehúzva, illetve a gyors gombok

Ezen kezdőképernyőkön átküzdöttem magam, majd csalódottan döbbenek rá, hogy pl a Root Checker felmászik, és a hangouts is – fura hogy ez utóbbi nem képezi a gapps részét –, de a Rom Toolbox Pro már nem, pedig én azzal készítettem biztonsági mentést a programjaimról, hogy azokat egy kattintással belelapátoljam a lollipop-ba. Így feltettem a Solid Explorert és az aktiválókulcsot – ezt is engedte… – majd egyesével telepítgettem fel a lementett appokat, sajnos data nélkül – ez annyit tesz, hogy pl mindenhol újra be kell jelentkeznem.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141117200639

A telepítés első nekifutásra végigment, majd play-ből ráeresztettem egy frissítést is. Nem volt mit, hisz negyed órája mentettem le őket. A kezdő app csomag amivel belaktam: AliExpress, Android eszközkezelő, Antutu, Budapest Menetrend, Facebook, Facebook Messenger, Google Fit, Google fordító, Google Inbox, Mixcloud, Quadrant, Quickpic, Soundcloud, SoundHound, Srippler, TextDroider, Viber, Youtube Stúdió, Zedge

Értesítések a zárképernyőn illetve a lehúzott értesítési sávban

Értesítések a zárképernyőn illetve a lehúzott értesítési sávban

És még pár amit kiemeltem a OnePlus One gyári rendszeréből – hátha működik itt is: Cyanogen Cameranext, Cyanogen Screencast

Mivel kötelező volt, hát végigrágtam az összes alkalmazást egy kör alatt, hogy minden működőképes állapotban terhelje és használja a rendszert. Azt kell mondjam, hogy volt ami nem indult elsőre, sőt volt ami sokadára sem, de durván 15 perc pötyögés után vére, egy belakott rendszer lett előttem. Menetközben indítottam zenelejátszást is, hogy valós terhelést produkáljak. Elindítva a Soundhound-ot, az ki is szimatolta azonnal, hogy mi szól.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141117204310

Egyébként érdekes a hangerőszabályzás. Ha zene szól, csak ennyit mutat. Nincs opció SEHOL hogy ezt kiterjesszem pl csengőhang beállításra is.

A Mixcloud bármit kezdtem vele, bejelentkezést követően mindenképp befagyott. Ezt nem feltétlenül az L hibájának könyvelném, hisz rengeteg alkalmazást írhattak meg úgy, hogy az új rendszerrel nem lett folytatólagosan kompatibilis. Idővel szerintem javítják mindenhol – így a fentebb említett Rom Toolbox Pro-ban is.

CM11S_camera_app

Meglepetésemre a Cameranext, gond nélkül működött. Beleszúrtam a telefont a balkonládába és csináltam is gyorsan egy 8másodperc záridejű képet. Egyébként néhány fényképezés, ki-be lépés után úgy döntött a kameramodul, hogy beakad, és semmivel nem adott képet. Újraindítás megoldotta, azóta sokadjára használom – megy.

IMG_20141117_202700

A Screencast habár hibát nem írt és működőnek látszik, csak egy üres, nulla másodperces videofájlt ment el.

Kiemelem, hogy én a készülék DPI értékét majdnem megdupláztam, ezért ne csodálkozzatok, hogy minden ikon és betű apró. Én így szeretem. Minek ekkora kijelző, ekkora felbontással, ha gyári helyzetben egy képernyőn látok 12 darab öklömnyi méretű ikont… Ez egyébként rendszertől függetlenül igaz mindegyik készülékre.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141117212834

A zárképernyő üresen

A poén kedvéért megbencsmarkoltam, quadrant és antutu mindkét helyzetben ugyan csak kicsivel, de gyengébb eredményt mutatott mint 4.4.4 alatt. Nem jelentős különbség.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141117205026 onlineimageresize_com_Screenshot_20141117204540

Ami nekem külön tetszik, hogy a notif sáv felveszi néhány alkalmazás színét, így beleolvad abba.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141117205809 onlineimageresize_com_Screenshot_20141117203001

Az ébresztő eddig 5 próbából 5ször működött.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141118073506

Összegzés

Igaz, hogy még csak 1 napja használom, és sok tapasztalatom nincs vele kapcsolatban, de eddig azt kell mondjam, hogy szépen ájfónosították a rendszert és ennyi. Minden animáció nagyon szépen és smoothosan szuperál.  Határozottan dob az élményen, hogy az alapértelmezett kikapcsolási (screen off) animáció ami durván fél másodperc alatt lepörög, először elszürkíti majd elsötétíti a képernyőt. Nagyon mutatós. A végére még megemlíteném, hogy az akksiidő nem igazán változott az ART ellenére sem. Összességében ezen a készüléken – azért emelem ki, mert itt egy bika hardver dolgozik, lehet, hogy egy kétmagos kisgépen szakadéknyi különbség is megmutatkozik – nem érzek sebességbeli különbséget a 4.4.4-hez képest. Bluetooth, wifi, nfc rendben működik, az értesítési sávban helyt foglaló gyorsgombok egyelőre hasznavehetetlenek és nem is személyre szabhatóak. Pl a Wifi bekapcsolását követően, ha ott tartom az ujjam, nem hozza be a beállítási lehetőségeit.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141118095947

Feltettem az Order & Chaos Online nevű játékot, gond nélkül fut. Ha bármi egyebet szeretnétek tudni a rendszerről, kérdezzetek itt, vagy a fórum megfelelő topicjában, szívesen megnézem. Kettő komolyabb kategóriába sorolható hiba amit találtam, hangoutsban nem tudok képet megosztani, mert a „Dokumentumok leáll”, valamint a google drive saját alkalmazása működésképtelen. Én Solid Explorert használok, azzal hibátlan a Drive elérése is. A finomhangolásért majd egy megfelelő keretrendszer kárpótol minket, egyéb szempontból eddig alkalmasnak találom napi használatra, de addig amíg nem tudok mindent az utolsó csavarig magam megszabni, a OnePlus One gyári CM11S minden szempontból elpáholja a CM12-t. Többek között pl a kikapcsolt képernyőn történő „Gesztusvezérlés” és a dupplakoppra felkelés az ami nagyon hiányzik.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141117200500

Nagyjából ennyi volt az első benyomás. Szép, blingbling, swag és yolo, de funkcióban még sehol nincs, akár csak egy csupasz kitkat.

onlineimageresize_com_Screenshot_20141118080243

“alt+tab” – soha nem zárok be semmit

2 hozzászólás a cikkhez

  1. Ahogy en latom, cm9nel megallt a hivatalos tamogatottsaga az s2nek. Ettol fuggetlenul van ra rengeteg 4.4.4 -es rom. Ezek kozul tippre a Dirty Unicorns fele rom a legjobb. Mind kozul.. 🙂 5.0at egyelore sehol nem latok ra. Biztos hogy lesznek probalkozasok, de hogy stabil verzio szuletik-e, azt sajnos nem tudom.

  2. Nagy Zoltán szerint:

    Samsung Galaxy SII-re is lesz custom Rom-ban Android 5.0?

Vélemény, hozzászólás?