Samsung Gear VR továbbfejlesztése otthon – belső szemüveg készítése

Szerző:

kiskepA Samsung Gear VR fejlesztői verziójánál az olvasószemüveget használók akadályba ütköznek. Sajnos szemüvegüket nem lehet bepréselni a sisakba, így életlen képet látnak benne. A kontaktlencsét nem mindenki tudja megszokni, így marad a csináld magad mozgalom, amelynek során elkészítettem saját lencsekiegészítő-rendszerem.

A Samsung Gear VR élességállítása a tetején lévő fókuszgombbal történik. A gomb elforgatásával a telefon kijelzőjét távolítjuk, illetve közelítjük szemünk felé.

fokusz

Sajnos a távollátó emberek számára a képernyő legtávolabbi állása sem mindig elég az éles látáshoz. Ezt a problémát csak kontaktlencsével tudjuk korrigálni, de azt nem mindenki viseli szívesen. Így marad a kiegészítő lencse készítése, ami korrigálja látásunkat. Az egész a tervezés fázisával kezdődik. Végiggondoltam, mire is lenne szükség a probléma megoldásához. Először 3D tervező programmal készítettem egy hengeres keretet a VR sisak lencséinek tetejére.

terv

Ezután egy 3D nyomtató megalkotta a három tartófüllel ellátott lencsetartó keretet.

Erre a tartóra azért volt szükség, mert ilyen speciális esetben nem pontosan a normál olvasószemüvegünk dioptriája felel meg a célnak, így több lencsét is ki kell próbálni, amíg megtaláljuk a megfelelőt.

taska

Ezért látogattam el egy szemüvegboltba, ahol segítettek kiválasztani a megfelelő lencsét. Vittem magammal a kinyomtatott keretet és a Gear VR sisakot, az optometrista pedig a hagyományos szemüveg készítéséhez hasonlóan belerakosgatta a próbalencséket a keretbe, addig cserélgetve azokat, amíg megtaláltuk a tökéleteset.

pobalencse

A szakember elkészítette a megfelelő lencsepárt, amit ezután a lencsetartó keretbe rögzítettem, majd rádugtam a VR sisak lencséinek tetejére.

beszerelve

Ha tovább romlana a látásom, a VR sisak fókuszállító gombjának segítségével korrigálni tudom a látott kép élességét. Az egész folyamatról a 3D nyomtatástól a lencse keretbe helyezéséig, készítettem egy rövidke videót.

 

 

 

Külön köszönet illeti a nagykátai Szivárvány Optikát, ahol hozzáértő segítséget találtam a lencsék elkészítéséhez.

3 hozzászólás a cikkhez

  1. István Novák szerint:

    Sajnos az én szemem is romlott, nagyon tetszik ez a fejlesztés.:)

  2. frici szerint:

    Szeszo, még ennyi év után is meg tudsz lepni! 🙂 Gratulálok, remek munka!!!

Vélemény, hozzászólás?