Android 12 egykezes mód használata

Az Android 12 számos változtatást tartalmaz a kezelőfelületet és a funkciókat illetően. Az egyik leghasznosabb az új egykezes üzemmód. Ez igazán egyszerű és hasznos.

Ellentétben néhány korábbi egykezes megoldással, amelyek lényegében a telefon kezelőfelületét a sarokban lévő miniváltozatra csökkentették, ez inkább iPhone-szerű megközelítést alkalmaz, és a képernyő tetejéről hozza le a tartalmat. Alapvetően csak közelebb hozza a nehezen elérhető részeket, így sokkal könnyebben elérhetők.

Ha szeretné megtudni, hogyan kell használni, csak kövesse az alábbi videós vagy írásos utasításainkat:

Az Android 12 egykezes módjának engedélyezése

Keressen rá a “One-handed mode” (Egykezes mód) kifejezésre a Beállításokban

Vagy menjen a Beállítások > Rendszer > Gesztusok > Egykezes mód menüpontba

Most kapcsolja be
Az első lépés a használathoz, hogy megtaláld a kapcsolót a beállítások menüben. A leggyorsabban úgy juthatsz el hozzá, ha egyszerűen rákeresel a “One-handed mode” kifejezésre a beállítások képernyő tetején található keresőmezőben. Úgy is megtalálhatod, ha megnyitod a beállításokat, a rendszer > gesztusok menüpontra mész, majd rákattintasz az “Egykezes mód” lehetőségre.

Kapcsolja be az “Egykezes mód használata” melletti kapcsolót, és ezután alapértelmezés szerint, amikor gyorsan lefelé húzza a képernyő aljának közelében, a képernyő tetejét lefelé hozza. Így a gombjaid és kezelőszerveid, amelyek a képernyő tetején lehetnek.

A kilépéshez csak húzzon felfelé alulról, vagy koppintson a képernyő tetején lévő üres helyre. Vagy, ha vársz körülbelül 8 másodpercet, akkor újra visszaveszi magát.

Hozza le az értesítéseket helyette- Koppintson a “Értesítések megjelenítése” lehetőségre
Ha szeretné, hogy ez a művelet inkább lehozza az értesítéseket, akkor a “Húzza a képernyőt, hogy elérje a lehetőséget” helyett válassza az “Értesítések megjelenítése” lehetőséget. Most, ha alulról húzza le a lapot, akkor az értesítések és a gyorsbeállítások csempék lejönnek.

Bár a kezdőképernyőn már most is lefelé húzhatod az értesítéseket, ha ebben az egykezes módban aktív, akkor a képernyő aljáról lehúzhatod az értesítéseket, függetlenül attól, hogy melyik alkalmazásban vagy, és ez hasznos lehet számodra.

Képernyőn megjelenő vagy fizikai gyorsbillentyűk használata
Kapcsolja be az “Egykezes mód gyorsbillentyű” opciót
Érintse meg a képernyőn lévő gombot az egykezes üzemmód aktiválásához
Lehetőség van arra is, hogy egy másik gyorsbillentyűt használjon az egykezes üzemmód aktiválásához. Menjen tehát vissza az egykezes üzemmód képernyőjére, és kapcsolja át az alul lévő kapcsolót az “Egykezes üzemmód gyorsbillentyű” mellett.

Alapértelmezés szerint ez egy elérhetőségi gombot ad a képernyőhöz. Úgy néz ki, mint a telefon felett lebegő hüvelykujj. Mostantól, amikor megérinti, az aktiválja a kiválasztott egykezes funkciót.

Ha rákoppintasz az “Egykezes üzemmód gyorsbillentyű” címkére, akkor azt is kiválaszthatod, hogy akkor aktiválódjon, ha mindkét hangerőgombot lenyomva tartod. Ez azonban egy elérhetőségi funkció, és csak akkor érdemes igazán megtenni, ha szükséged van rá, hogy így működjön. Valójában az első alkalommal, amikor megpróbálja aktiválni, figyelmeztetni fogja, hogy megváltoztatja a hangerőgombok néhány alapértelmezett műveletét.

Az Android 12-ről többet megtudhatsz dedikált cikkünkben, amely a Google új operációs rendszerének összes fontos változását áttekinti.