Hogyan csinálj screenshot-ot Mac-en?

Millió oka van annak, hogy képernyőfotót – más néven screencap vagy screengrab – készítsen, még Mac számítógépen is.

A képernyőfotóval pontosan megörökítheti, amit a MacBook vagy iMac képernyőjén lát, akár saját maga számára, hogy később hivatkozhasson rá, akár hogy megossza másokkal. Képernyőképet készíthetsz egy képről, egy weboldalról, egy táblázatkezelőről, egy mappáról, amit csak akarsz. Ez egy nagyon praktikus funkció, amelyet őszintén szólva naponta több tucatszor használunk, akár egy teljes képernyőt, akár csak egy ablakot vagy annak egy részét szeretnénk megörökíteni.

Még azt is megváltoztattuk, hogy a képernyőképek hova mentődnek a laptopunkon. Itt van minden, amit a képernyőképek készítéséről tudnod kell Macen.

Hogyan készítsünk képernyőfotót a Macen

Kétféleképpen készíthetünk képet a teljes képernyőről, a képernyő egy részéről, illetve egy ablakról vagy menüről: Billentyűparancsok vagy a Screenshot alkalmazás segítségével. Mindkét esetben a képernyőkép készítése után, ha a képernyő sarkában megjelenik egy miniatűr kép, akkor arra kattintva szerkesztheti a képernyőképet. A képernyőképet másolhatja is, hogy máshová illessze be – csak tartsa lenyomva a Control billentyűt, miközben elkészíti a képet.

A teljes képernyő rögzítése

Ha a teljes képernyőről szeretne képernyőfotót készíteni, tartsa lenyomva ezt a három billentyűt: Shift, Command és 3.

Alternatívaként használhatja a Screenshot alkalmazást is. Nyomja meg a Command + Shift + 5 billentyűkombinációt a megnyitásához, majd válassza ki a menüből a Teljes képernyő rögzítése opciót. A Képernyőfotó alkalmazás menüjében is megjelenik a teljes képernyő tartalmának rögzítésére vonatkozó lehetőség, nem csak a kép rögzítésére.

A képernyő egy részének rögzítése

A képernyő egy részének képernyőfotó készítéséhez tartsa lenyomva ezt a három billentyűt: Shift, Command és 4. Húzza a szálkeresztes kurzort, hogy kijelölje a képernyő azon területét, amelyet rögzíteni szeretne, majd engedje fel az egér vagy a trackpad gombját a tényleges rögzítéshez. Mielőtt azonban elengedné, ha a kijelölést el szeretné mozgatni, húzás közben tartsa lenyomva a szóköz billentyűt. A törléshez nyomja meg az Escape billentyűt.

Alternatív megoldásként használhatja a Képernyőkép alkalmazást. Nyomja meg a Command + Shift + 5 billentyűkombinációt az alkalmazás megnyitásához, és válassza ki a menüből a Rögzítés részlete opciót. Ekkor megjelenik a kijelölés tartalmának rögzítési lehetősége is.

Ablak vagy menü rögzítése

Nyissa meg a rögzíteni kívánt ablakot vagy menüt, majd tartsa lenyomva ezeket a billentyűket: Shift, Command, 4 és a szóköz billentyűket. A kurzor egy kamera ikonra változik. Ezután az ablakra vagy a menüre kattintva rögzítheti azt (ha szeretné kizárni az ablak árnyékát a képernyőképből, akkor kattintás közben tartsa lenyomva az Option billentyűt). A képernyőkép készítésének leállításához nyomja le az Escape billentyűt.

Alternatív megoldásként használhatja a Képernyőkép alkalmazást. Nyomja meg a Command + Shift + 5 billentyűkombinációt az alkalmazás megnyitásához, és válassza ki a menüből az ablak rögzítése opciót. A Képernyőkép alkalmazás menüjében az ablak tartalmának rögzítésére, nem csak a képen történő rögzítésre is lehetőség van.

Hol találhat képernyőképeket Macen

Alapértelmezés szerint a képernyőkép az “Képernyőfelvétel [dátum] [időpont].png” névvel kerül elmentésre az asztalra.

A képernyőképek mentési helyének megváltoztatása Macen
MacOS Big Sur vagy újabb verzió
Ha a Mac-jén a MacOS újabb verziója fut (konkrétan a Big Sur vagy újabb), a Képernyőfotó alkalmazással megváltoztathatja a képernyőfotók mentésének alapértelmezett helyét a Mac-en. Miután megnyitotta az alkalmazást, csak menjen a menüsorban az Opciók menüpontra, és válassza ki, hová szeretné, hogy a képernyőképek hova kerüljenek.

 • Nyomja meg ezeket a billentyűket a Screenshot alkalmazás megnyitásához: Command + Shift + 5.
 • Kattintson az Opciók gombra.
 • Válassza ki a listában szereplő mappát, vagy válassza az Egyéb hely lehetőséget, ha valami mást szeretne választani.
 • Miután kiválasztotta a célállomást, a beállítások el lesznek mentve.
 • A Screenshot alkalmazásból való kilépéshez nyomja meg az X gombot a menüben.

A MacOS régebbi verziói

Ha a Mac-jén valami régebbi fut, mint a Big Sur, akkor a Terminál segítségével megváltoztathatja a képernyőképek mentési helyét. Ez nagyon egyszerű. Először is hozza létre a képernyőképek mappát, és nevezze el úgy, ahogyan szeretné. Most pedig irányítsunk rá minden jövőbeli képernyőképet. Kövesse a következő lépéseket:

 • Nyissuk meg a Terminált (nyomjuk meg a Command + Space billentyűkombinációt.
 • Írjuk be a “Terminal” szót, és várjuk meg, amíg megjelenik az alkalmazás ikonja. Kattintsunk az ikonra az alkalmazás megnyitásához.
 • A Terminálban írja be a következőket (a hely után szóközre van szükség):
 • defaults write com.apple.screencapture location
 • Húzza a képernyőképek mappáját a Terminal ablakba, hogy automatikusan kitöltse a könyvtár elérési útvonalát.
 • Most nyomja meg az Entert.
 • A módosítások mentéséhez írja be a következőt:
 • killall SystemUIServer

A képernyőképek mappájának eléréséhez az asztalon, csak hozzon létre egy aliast (kattintson a jobb gombbal a mappára, válassza az Alias létrehozása parancsot, és helyezze az Aliast az asztalra).